Na Politechnice Wrocławskiej działa browar, w którym studenci poznają techniki przemysłowej produkcji piwa. Laboratorium wyposażone jest w aparaturę, którą wykorzystują wielkie browary. Dla uczelnianych warunków instalacja jest wykonana w dużo mniejszej skali.
W trakcie kilkutygodniowego kursu studenci uczą się produkcji piwa od początku, czyli przygotowania materiałów, do momentu butelkowania gotowego produktu. Na Politechnice Wrocławskiej poznają ten proces nie tylko od strony technologii żywności, a również inżynieryjnej.
– Produkcja piwa to jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych znanych ludzkości. Znalazłem informację, że już w epoce neolitu człowiek wykonywał określone czynności, w wyniku których powstawało coś podobnego do piwa. Obecnie jest to trzeci najpopularniejszy napój na świecie, po wodzie i herbacie – mówi Mateusz Jackowski, doktorant z Wydziału Chemicznego, który opiekuje się instalacją browarniczą na Politechniki Wrocławskiej.
W laboratorium znajduje się m.in. instalacja chłodnicza, zbiorniki do przygotowywania gorącej wody, kadzie zacierne i filtracyjne, pompa, która zajmuje się przetłaczaniem brzeczki między wszystkimi zbiornikami, trzy fermentory, zbiornik do otwartej fermentacji czy urządzenie do automatycznego czyszczenia instalacji tzw. CIP.
Studenci poznają działanie poszczególnych sprzętów po to, żeby wiedzieć, jak się nimi posługiwać w pracy browarnika. Samodzielnie też przechodzą przez każdy etap powstawania piwa. Jest ono gotowe po około miesiącu. Wtedy można też zbadać wszystkie parametry jakościowe, tak jak to się to robi w laboratoriach browarniczych. Finalnie studenci uczą się piwo butelkować, bo to też jest elementem procesu.